De lekkerste olijfolie
Olijfolie is al ruim 6000 jaar onderdeel van de voedselketen! De Feniciërs brachten 1200 jaar voor het begin van onze jaartelling de olijfboom al naar het Middelandse Zeegebied. Het werd overigens niet alleen gebruikt als voedingsmiddel, maar diende ook als brandstof voor olielampen.
Elke olijfboom, afhankelijk van soort en leeftijd heeft een productie van 1 tot 2 liter olie, hiervoor zijn ongeveer 10 kilo olijven nodig. De olie word gewonnen uit het vruchtvlees en de pitten, waarbij het vruchtvlees het merendeel van de opbrengst levert. De olie wordt verkregen door persing of raffinage.
Voor het gemak spreken we van een drietal olijfolie:
- "Extra Vierge". Dit is de beste kwaliteit en dus ook het duurst. Maar heeft dan ook de meest uitgesproken smaak en is altijd van de eerste persing.
- Geraffineerde olijfolie, verkregen door persing waarna onzuiverheden door middel van verhitting eruit gehaald worden, dit levert helaas altijd smaakverlies op.
- 'Gewone olijfolie', deze heeft een neutralere smaak en is een mengsel van bovengenoemde methoden.
De olijven worden vooral in de periode van november tot januari geoogst en zijn dan nog groen van kleur. Ook is de vrucht hard en oneetbaar. Na ongeveer 24 uur worden ze geperst en blijft er een pasta-achtige substantie over. Door deze sustantie te kneden scheidt de olie zich af om vervolgens in een centrifuge zich van het aanwezige water te ontdoen et voilà de geboorte van de olijfolie.
Olijfolie heeft een plaats verworven op de schijf van vijf niet in de laatse plaats doordat het 70% enkelvoudig onverzadigde (omega 9) verzuren heeft, en bovendien een hoog gehalte aan vitamine E.